Alcoholiday

En dat is precies wat ik doe. Het leven vieren. Er zijn overal feestjes en overal vloeit de alcohol als een tsunami. Verjaardagen, diplomeringen, zelfs op crematies worden er bubbels uitgedeeld.

Jij en ik verdienen dit

Madonna zong het vol overtuiging:

If we took a holiday
Took some time to celebrate
Just one day out of life
It would be, it would be so nice

En ook zij verdienen een biertje of een wijntje

Nu met de zomer lijkt het al helemaal ver te gaan. De dagen duren lang, een terrasje pakken in het zonnetje is weer helemaal lekker en daar hoort een biertje bij. Althans, ik doe nu wel stoer, maar voor mij wordt het een Liefmansje omdat ik een aansteller ben die écht bier te bitter vind. Maar goed, alcohol dus……

Gelukkig hoef ik niet meer af te vallen en tel ik de calorieën in mijn eten niet meer. Maar helaas is dat niet voor iedereen het geval: mensen die willen afvallen moeten midden in de zomer nog véél harder werken dan in de winter.

Lange dagen = meer eten, vaker uit eten en hete dagen waarop je minder beweegt. Alsof dat niet genoeg is hebben we het nog niet over de familiebarbecues. Ontzettend moeilijk dus, om een beetje onbeschaamd de zomer uit te komen terwijl je ook probeert te genieten. En ook zij verdienen een biertje, wijntje, of whatever je lekker vindt.

Logeren in de Gall&Gall

Ik stoot hiermee veel trainers tegen het hoofd met een alles-of-niets mentaliteit. Maar ik ben van mening dat als je écht gezond wilt leren leven met een gouden randje, drankjes er gewoon bij horen. Je gaat niet de rest van je leven op dieet, dus je zult moeten leren omgaan met culinaire en alcoholische verleidingen.

Ook als je nog bezig bent met afvallen. Juist dan, zodat je al oefent met het ‘echte leven’ en niet ineens blijft logeren in de Gall&Gall als je op je doelgewicht bent.

Dit biertje bevat slechts 39kcal

Maar hoe zorgen we nou dat je niet al je zorgvuldige weggezweten calorieën er weer aan drinkt? Biernet vertelt ons dat het uitmaakt of je een glas, blikje of flesje bier neemt: in een glas zitten de minste calorieën.

Maar dan ben je er nog niet: ook zit er verschil in het aantal calorieën per biersoort. Over het algemeen kun je ervanuit gaan dat hoe lichter het biertje is, hoe minder calorieën erin zitten. Uiteindelijk blijkt gewone pils de winnaar: Jupiler is het magerste biertje wat geen lightversie is met 39 kcal per 100ml. Ga je alcoholvrij, dan zit je nog beter, maar niemand begon ooit een leuk verhaal met “ik was een maltje aan het drinken…”

Conditioneren kun je leren-5

Waar een glas alcohol per dag wel niet goed voor is (of slecht…..)

Niet iedereen gaat natuurlijk voor bier. Gezondheidsnet laat ons zien dat een wijntje wel veel meer calorieën bevat dan bier. Als echte Bourgondiër kun je dan het beste droge witte (67 kcal/100ml) meenemen, rood bevat namelijk wel 82 kcal voor dezelfde hoeveelheid. Echter, rode wijn heeft wel andere gezondheidsvoordelen.

Voedingscentrum noemt het aannemelijk dat een glas per dag je risico verlaagt op hart- en vaatziekten, maar zegt in dezelfde adem dat een glas alcohol per dag het risico op borstkanker in vrouwen verhoogt. Geen win-win dus. En of wij als liefhebbers van de wetenschap ‘aannemelijk’ nou goed genoeg vinden..?

Dit zoete drankje bevat minder calorieën dan je zou denken

Gelukkig zijn er genoeg andere drankjes om je liefde voor het leven mee te vieren. Over het algemeen geldt: hoe zoeter de drank, des te meer calorieën het bevat. Het handigste is dus een mix te maken met een niet-zoete basis zoals gin (70kcal/35ml) of wodka (86kcal/35ml).

Nu lijkt het alsof deze dranken veel meer calorieën bevatten dan bier of wijn, maar houd in gedachten dat je deze mixt met een substantie zoals water of een light-versie van een frisdrank. Uiteindelijk drink je evenveel milliliters op, terwijl je minder calorieën inneemt. Iets om over na te denken dus!

De beste tip die ik ooit heb gekregen:

Houd in gedachten dat alle calorieën die je inneemt met alles wat je drinkt, lege calorieën zijn. Dit betekent dat er geen voedingsstoffen in zitten zoals vetten of mineralen waar je lichaam nog wat aan heeft. Je lijf is alleen maar bezig met het wegwerken van de alcohol maar krijgt er verder niets voor terug. De beste tip die ik ooit heb gekregen is deze: denk erover na hoe lang jij met je drankje doet. Neem jij een flinke cocktail maar doe je daar 45 minuten over? Dan is dat misschien een betere keuze dan in dezelfde tijd drie biertjes weg te tanken.

Uiteindelijk moet je lekker vieren wat er te vieren valt, als daar voor jou een drankje bij hoort dan moet je dat zeker doen! Wanneer je serieus aan het afvallen bent kun je dus van tevoren rekening houden met je voeding op die dag, zodat jij niet over je caloriebehoefte heengaat. Zo kom je vrolijk je zomer door, zonder iets te hoeven missen.

Wat was jouw cocktailtip voor deze zomer?

Liefs, Charissa

Winnen?

Win een gratis maand sporten bij YourMove!

Bootcamp, Fightcamp & Workouts of the day. Schrijf je in voor deze maandelijkse actie en maak kans op een gratis maand sporten*. 

*Maximaal 4 groepslessen in de gratis maand

Maak kans op
een

gratis maand sporten

Jouw tijd, jouw plek, jouw gezondheid. Mogen wij jou helpen?

+31 (0)6 22 35 41 49