Cellulief zijn

Waarom heb ik dit? Ik sport toch hard?

cellulitis

Tussen de 80% en 90% van alle vrouwen krijgt met cellulitis te maken. Dat is ongelofelijk veel. Er worden talloze producten verkocht met de belofte cellulitis te voorkomen, verbeteren of zelfs te verwijderen. Maar wat is cellulitis nou eigenlijk? Zijn deze producten nuttig en zijn er überhaupt dingen die je kunt doen om cellulitis tegen te gaan?

De confrontatie

Je staat in de kledingwinkel en je ziet wat leuks hangen. “Hebben”, zeg je tegen jezelf, en duikt enthousiast het kleedkamertje in. In de grote spiegel komen alle rolletjes tevoorschijn die jij normaal gesproken niet ziet. Mijn eigen spiegel kleedt veel beter af, denk je. Snel sta je in je ondergoed, het felle tl-licht daalt scherp op je neer. 

Elk reliëf is te zien. Een glooiend landschap met bergen en kraters onthult zich op je huid. Je zou er bijna een vakantie boeken. Even vind je jezelf heel zielig.

Hoe ontstaat cellulitis?

Om te begrijpen hoe cellulitis ontstaat, moet je weten hoe het vrouwelijk lichaam in elkaar zit. Dus, heren, let op! We beginnen bij de buitenkant, de huid. Die bestaat uit vele lagen, maar denk even aan de onderste laag. Net onder je huid zit je bindweefsel. Dit is een structuur aan ‘draadjes’ die er voor zorgt dat je niet als Barbapapa uit elkaar valt. Onder het bindweefsel zit je onderhuidse vet. 

Bij mannen zitten de vetcellen en het bindweefsel in een ‘crisscross’ structuur (ja, zelfs in de onderzoeken staat het zo beschreven). Bij vrouwen zit alles verticaal. Wanneer het onderhuidse vet tegen de huidlaag aanduwt, ontstaan er de bultjes en kuiltjes. Bij mannen gebeurt dat dus niet.

Waarom nou bij jou?

Jouw beste vriendin heeft misschien helemaal niks, terwijl jij je afstandsbediening nog moet vinden in één van de putten. Hoe komt het nou dat je het krijgt? Onderzoekers zijn er nog niet helemaal uit, maar de hypothese is dat jouw hormonen een grote rol spelen, omdat oestrogeen en prolactine onder andere een grote rol spelen in de productie van cellulitis. Oestrogeen vermindert wanneer je ouder wordt, waardoor de bloedstroom naar je bindweefsel ook vermindert. Minder circulatie = minder zuurstof, waardoor je weer minder collageen aanmaakt. Door minder oestrogeen vergroten ook je vetcellen, waardoor de stukken vet beter zichtbaar worden.

“I got it from my mama” zou hierbij best kunnen kloppen. Hierbij erf je niet direct haar kuilen, maar zijn er wel genetische factoren die ervoor zorgen dat je aanleg hebt voor cellulitis. Hoe jouw vet onder je huid is verdeeld, je etniciteit en je doorbloeding kun je allemaal van je ouders erven. Bedankt, mam.
Soms doe je er niets aan, soms is het je eigen schuld. Als je veel rookt, weinig sport of lange periodes achter elkaar zit, heb jij een grotere kans. Ook kan strak ondergoed je doorbloeding tegenwerken. Hoe meer vet je hebt, hoe makkelijker je het ziet. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Je kunt ook dun zijn en cellulitis hebben, want iedereen heeft onderhuids vet.

Welke soorten cellulitis zijn er?

Okay, de putten zitten er dus. Er zijn meerdere ‘gradaties’ aan kraters die wij, net als bergtoppen, kunnen classificeren. Dat hebben de onderzoekers dan ook gedaan. Ik vergelijk het voor het gemak en de lol even met kaas.

Camembert, graad 1, zorgt voor het sinaasappel-effect. Er zijn niet zoveel kuiltjes te zien en de huid is een beetje slap.

Cottage cheese is graad 2 (medium). Hierbij zijn er tussen 5 en 9 kuilen en de huid lijkt als een theedoek gedrapeerd.

Zwitserse kaas is graad 3, de ergste. Dit lijkt op een matras met meer dan 10 kuilen.

De meeste cellulietjes zie je dus ook op de plekken waar jij het meeste vet hebt, waar je huid strak staat. Denk aan benen en billen. Veel vrouwen hebben hier veel moeite mee en proberen er dan ook alles aan te doen om een gladdere huid te krijgen. Maar heeft dit wel zin?

Wat kun je nou doen om die kaas weg te werken?

De AAD (American Academy for Dermatology) heeft een peer review gedaan waarbij ze de beste behandelingen op een rij hebben gezet. Ik laat je even zien wat de beste opties zijn:

  1. Met stip op 1 staat beweging en gewichtsverlies! Wat een verrassing, een betere doorbloeding en minder vet, dus minder zichtbare cellulitis. Helemaal gratis.
  2. Laserbehandelingen zorgen voor een dikkere huid en doorbreken de banden die ervoor zorgen dat je cellulitis zichtbaar is.
  3. Subcisie, oftewel een dikke naald in je been om dezelfde banden te doorbreken. Sexy.

Alle andere suggesties hadden geen bewezen resultaat. Voedingssupplementen, crèmes en zelfs massages met een cup (Fajah let op) kwamen er in het onderzoek niet als bewezen uit. Enig zichtbaar resultaat wat men behaalde tijdens dit soort methodes was na een paar weken alweer verdwenen. Jammer, maar helaas.

Dus, wat is mijn conclusie? Mannen hebben weer geluk, wij hebben weer pech. Zelfs ik, als personal trainer, heb gewoon putten op mijn benen. Gewoon lekker bewegen en wees blij met je bindweefsel; Barbapapa is helemaal passé.

Liefs, Charis

Winnen?

Win een gratis maand sporten bij YourMove!

Bootcamp, Fightcamp & Workouts of the day. Schrijf je in voor deze maandelijkse actie en maak kans op een gratis maand sporten*. 

*Maximaal 4 groepslessen in de gratis maand

Maak kans op
een

gratis maand sporten

Jouw tijd, jouw plek, jouw gezondheid. Mogen wij jou helpen?

+31 (0)6 22 35 41 49