Chinese Cupping

OF je nu 12 bent of 48

Doet het nu
echt iets?

Door de bomen zie je soms het bos niet meer: allerlei gekke holistische of naturopatische oplossingen die jou zouden helpen. Thaise massage versus Zweeds, acupunctuur en sinds een tijdje ook steeds meer bekend in Nederland: Chinese cupping. Omdat ik een sucker ben voor ASMR op YouTube heb ik vaak beelden gezien en het ziet er heel ontspannen uit.

Maar mijn nieuwsgierigheid bleef. Doet het nou echt iets, of laat je voor niks al die blauwe plekken maken? Ik zocht het voor je uit.

2 girls, 25 cups

Cupping hoort oorspronkelijk thuis in de Chinese geneeskunde en is een erfgoed van duizenden jaren. Met verschillende soorten cups (zoals bamboe of van glas) worden ze op acupunctuur-punten gezet op je huid. De eerste bewijzen van cupping zijn vindbaar in de Bo Shu (een boek over zijde) dat is gevonden in de tombe van de Han Dynasty.

Er zijn welgeteld 7 typen cupping in China. Meestal wordt een vacuüm gemaakt tussen de cup en je huid door een vlammetje in de cup te laten, ook wel ‘retained cupping’ genoemd. Een andere manier is ‘wet cupping’ (klinkt goor) waarbij er kleine sneetjes met een naald in je huid worden gemaakt om je te laten bloeden. Je kunt ook bewegende cupping krijgen, waarbij de cup als een soort massage over je huid wordt getrokken. Deze lijkt mij persoonlijk het lekkerst.

In de 1950 trok China het landelijk op als klinisch bewezen en het is sinds toen een officiële therapeutische methode in hun ziekenhuizen. Sindsdien gaat het de wereld over in spa’s en zijn er dus wél enkele onderzoeken naar geweest.

Wat belooft het?

Het idee van cupping is dat je op de plek waar je de cup vacuüm op je huid zet, hyperemie of hemostasis teweeg brengt. Dit betekent in het Nederlands dat je óf juist heel veel bloed naar de bloedvaatjes trekt, of juist de bloedstroom stopt op dat punt. Dit zou ziektes voorkomen volgens de Chinezen.

De effectiviteit op biomechanisch vlak werd door een leuk onderzoek uitgelicht. De effecten van het vacuüm trekken van de huid, de frictie en de grootte van de cup op de anatomische structuur van de huid, vet en spieren werd onderzocht. Hieruit bleek dat de effecten slechts golden voor de stukken huid die onder de cup zijn geweest. Hoe verder de huid vacuüm wordt getrokken, hoe blauwer de huid werd. Uit dit onderzoek bleek dat de grootte van de cup niet vergroot hoeft te worden bij ergere klachten, iets wat de Chinezen wel dachten.

Wet cupping

Qua type cupping bleek uit ander onderzoek dat je, als je voor ‘wet cupping’ gaat, dat CPC wet cupping het beste is. Hierbij wordt de huid eerst gesteriliseerd, dan gecupt en daarna pas een gaatje in je huid gemaakt. Dit levert meer pijnverlichting op.  

De negatieve druk in de cup trekt dan een vloeistof uit je huid, dat bestaat uit gefilterde vloeistoffen, bloedplaatjes maar geen rode bloedcellen. Deze waren te groot om door de huid te komen. Het idee dat de afvalstoffen dus ‘uit je huid komen’ klopt dus wel een beetje.

Dry cupping

Het bloed van een aantal vrijwilligers die meededen aan ‘dry cupping’ is ook getest in een ander onderzoek. Hierbij werd de concentratie in bloedcellen met zuurstof, bloedcellen zonder zuurstof en het bloedvolume in een pijnlijke spier getest. 

Nadat er is gecupt (is dat het werkwoord?) bleek in de zere spier tijdens- en na het cuppen meer zuurstof in de geblesseerde spier te zitten. Cupping zorgt dus voor een betere zuurstofopname en laat zien dat het een positief effect heeft in de bloedstroom van een geblesseerde spier.

Hoe houd je ze goed?

Qua pijnverlichting (wat het tenslotte belooft) liegen de Chinezen er ook niet om. In een onderzoek over rugpijn bleek dat cupping helpt met het vergroten van de flexibiliteit en beweegbaarheid, en direct de spierpijnen en chronische rugpijn verlicht.

Al met al blijkt cupping dus geen bullshit, maar bestaat er serieus bewijs voor pijnverlichting en verbeterde zuurstofopname in geblesseerde spieren. Cupping helpt! Het leuke is dat je voor een paar ekkies al je eigen rubberen setje kunt kopen. Doe het alleen niet bij Fajah, maar ondersteun dan een onderneming die wél gekwalificeerd is om dit soort adviezen te geven.

Ga jij het proberen?

Liefs, Charis

Winnen?

Win een gratis maand sporten bij YourMove!

Bootcamp, Fightcamp & Workouts of the day. Schrijf je in voor deze maandelijkse actie en maak kans op een gratis maand sporten*. 

*Maximaal 4 groepslessen in de gratis maand

Maak kans op
een

gratis maand sporten

Jouw tijd, jouw plek, jouw gezondheid. Mogen wij jou helpen?

+31 (0)6 22 35 41 49