Deo

We zweten erop los

Hoe meer zweet
hoe meer deo

Het weer is heet en wij worden ook steeds heter. Niet knapper, maar heter: we zweten er wat op los in dit zomerweer. Hoe meer zweet, hoe meer deodorant we er doorheen spuiten elke ochtend voor we de deur uit gaan. Je kijkt niet eens meer op de verpakking, sprayt een cumulus-wolk onder je shirt en vertrekt.

zweten

Soli deo gloria

Bijna iedereen die je kent gebruikt een deodorant. We zijn een ontwikkelde samenleving en ruiken graag lekker. Je koopt makkelijk een 6-pack deo in de aanbieding waar je een tijdje mee doet en spuit het bijna elke dag (soms wel vaker) op je oksels. Maar wat doet deodorant nou met je? En wat zit er in?

Zweten is weten

Allereerst moet je weten hoe je oksel werkt. Ons lichaam is erop gebouwd dat wij warmte kwijt kunnen raken via onze zweetklieren. Krijgen wij het te warm, dan worden onze bloedvaatjes wijder en komt er vocht uit onze zweetklieren. Daarom heb je ook meer dorst op warme dagen, omdat je zo veel warmte kwijtraakt.

We hebben 2 soorten zweetklieren: eccriene en apocriene zweetklieren. Op je handen, zolen en voorhoofd heb je vooral eccriene zweetklieren. Dit zweet is kleurloos en bestaat uit water en zout. Het komt vrij door je poriën en stinkt niet. De apocriene zweetklieren zitten op plekken bij lichaamshaar, zoals je oksels. Dit zweet bestaat uit vettige rotzooi die je lichaam verlaten langs je haartjes. De zweetgeur die je van jezelf kent komt dus niet door het zweet zelf, maar door de bacteriën, vet, talg en andere troep die reageren met je zweet. Zij zetten je zweet om in stinkend water zoals boterzuur en mercaptanen.

Boterzuur? Geen margarine in mijn oksels

Niemand heeft zin in stinkende oksels (behalve pubers, am I right?) dus gaan we massaal aan de deo. Deo heeft tegenwoordig dus een dubbele functie: je transpiratie verminderen en de transpiratiegeur verminderen.

De geur wordt verminderd door de toevoeging van niet-vluchtige antimicrobiële ingrediënten zoals chloorhexidine, triclosan of aluminium chloorhydraat. Heftig.

Wat doet dat dan?

Vrijwilligers in een onderzoek konden aan hun eigen oksels ruiken hoe veel antimicrobiele ingredienten erin zaten. Zink ricinoleaat werd gebruikt om het bestaande geurtje te verbloemen en de vrijwilligers gaven aan dat zij 24 uur lang minder geurtjes roken aan zichzelf.

Het interessante aan dit onderzoek was de bacteriele status van je oksel en de score van de geur die het panel de deodorant gaf. Irgasan werd goed beoordeeld voor het verbloemen van de geur, maar toen er een monster van de huid werd genomen bleek het erg slecht te zijn voor de huid.

Wanneer er aluminium in je deo zit, maakt dat samen met jouw zweet een bolletje dat jouw huid blokkeert. Het gebruik van aluminium in deodorant werd vaak gelinkt aan kanker. Hier zijn meerdere onderzoeken naar geweest die het niet hebben kunnen bewijzen, maar ook niet kunnen weerleggen.

Iedereen komt als je deo doet

In een ander tof onderzoek werd onderzocht hoe aantrekkelijk mannen die verschillende deodorants gebruikten werden gevonden. Mannen die een deodorant gebruikten met een geurtje werden aantrekkelijker gevonden, zelfs zonder dat de vrouwen hen konden ruiken. 

De onderzoekers beargumenteren dat dit kwam doordat hun zelfvertrouwen hiervan beter werd; ze gaven meer zelfverzekerde non-verbale cues (****).

Geen aluminium op mijn lijf

Nu niet rennend naar de Kruitvat, ik heb natuurlijk even goed gezocht voor een mooi alternatief. Je wilt lekker ruiken, maar geen rotzooi op je huid smeren die eventueel ook nog eens kankerverwekkend is. Ik heb wat beters voor je!

Mijn vriend, een flinke zweter, heeft hem even voor je getest. Nuud heeft een natuurlijke deodorant waarvan je een klein dopje over je okselhuid smeert. Hier zitten geen chemicalien in. Je blijft dus gewoon zweten, alleen de geur wordt geneutraliseerd. Zo blokkeer je niet je porien maar ruik je ook niet vies. Het mooiste hiervan is dat een tube duur lijkt, maar we gebruiken dit al een paar maanden en we doen er veel langer mee dan een spuitbus. Dit komt omdat je Nuud enkele dagen kunt laten zitten voordat je er weer nieuwe op moet smeren. Wij kozen hiervoor omdat dat beter is voor het milieu. Je kunt hem hier vinden.

Zweet ze!

Liefs, Charis

Winnen?

Win een gratis maand sporten bij YourMove!

Bootcamp, Fightcamp & Workouts of the day. Schrijf je in voor deze maandelijkse actie en maak kans op een gratis maand sporten*. 

*Maximaal 4 groepslessen in de gratis maand

Maak kans op
een

gratis maand sporten

Jouw tijd, jouw plek, jouw gezondheid. Mogen wij jou helpen?

+31 (0)6 22 35 41 49