Electronic sports

De kranten stonden er afgelopen jaar vol mee

E-sports

igor-karimov-2W0eSl3AAu0-unsplash

Ik vond het enkele jaren geleden maar dom: zitten en gamen, dat kan je toch geen sporten noemen? Maar schaken wordt ook sport genoemd, iets wat ik al jaren niet begrijp. Toch ben ik mijzelf wat milder op gaan stellen; mijn zusje is namelijk een fervent gamer (gamester?) en haalde de top 0,5% (en de top 5 van de vrouwen) ter wereld in de game Overwatch. Ze heeft me een keer geprobeerd iets te leren, maar mijn reactievermogen was veel te traag om op tijd alle poppetjes te doden. Ze zou me waarschijnlijk vermoorden zodra ze het woord ‘poppetjes’ leest, maar goed. Genoeg om eens te onderzoeken dus.

igor-karimov-2W0eSl3AAu0-unsplash

Het is net als tennis

E-sports is een samenvoeging van ‘electronic’ en ‘sports’. De definitie ervan is het competitief uitvoeren van multiplayer-games op een professioneel niveau. Dit kun je doen (afhangende wat voor game je speelt) op een PC, console zoals je PlayStation, maar soms zelfs op tablets en mobieltjes.

Het is net als tennis: sommige games doe je in teams, andere doe je in je eentje. Uiteindelijk is het wel een wedstrijd en gaat het om de competitie tussen mensen of teams. Gewoon gamen is hierbij recreatief met je oom tennissen, E-sports is net als tennissen tegen Djokovic.

Wel zijn er wereldwijd inmiddels meer dan 190 miljoen fans, wat meer is dan American Football of ijshockey! De inkomsten groeien natuurlijk keihard mee: in 2017 was er een omzet van ongeveer 465 miljoen dollar. De games League of Legends, Hearthstone en Overwatch zijn de populairste games ter wereld.

Wie niet sterk is, moet slim zijn

Het heeft drie componenten die het nodig heeft om als E-sport te worden gezien. Er moet 1) een competitief element in de game zitten, dus je moet kunnen winnen, 2) er moeten minimaal twee spelers of teams tegen elkaar kunnen spelen en 3) een organisator stelt de regels op en moet scheidsrechter kunnen zijn. 

Een toernooi kan online gehouden worden maar ook op grote evenementen. Soms kun je als individuele speler zelfs samenwerken met een ander in het toernooi. Niet alle games zijn geschikt om E-sports mee te doen. Je hebt een bepaald aantal actieve spelers nodig om er een toernooi voor te maken, dus onpopulaire games zijn niet interessant. 

Ook moet de balans in het spel goed zijn. Een sterk personage (het karakter of het poppetje dat je kiest) bepaalt vaak het spel, dus het hangt ervan af wie dat personage in handen krijgt en niet welk team beter is. E-sporters verliezen snel interesse in een bepaalde game als de balans in de game in personages niet lekker gaat. Daarmee verliest zo’n game meteen zijn E-sport potentie.

Maar is het dan wel sporten?

Dit blijft een discussie. Wat maakt een sport? Wat is de definitie van sport voor jou? Als het gaat om lichaamsbeweging, bewegen de E-sport atleten evenveel als mensen die bijvoorbeeld aan curling doen. Ligt het aan het niveau van professionaliteit? Met wereldkampioenschappen en professionele atleten die keihard trainen zou het dus aan de eisen voldoen. Ligt het aan de fans? Met een enorme omzet en hoge kijkcijfers kan dat het probleem niet zijn. Of het een échte sport is, ligt dus aan jou.

Dit hebben zij gemeen met Olympische atleten

marvin-ronsdorf-pw29v3PzSaw-unsplash

De E-sporters worden ook wel E-atleten genoemd, en inmiddels trainen ze er ook naar. Je moet namelijk bepaalde eigenschappen hebben of trainen om goed te zijn in een game. Sowieso wordt er een aantal uur per dag getraind door de professionele gamers. Shooter games (vechtgames) zijn vaak snel en vergen veel reactievermogen. Strategische games vergen mentale snelheid en intelligentie. Ook zijn er games zoals FIFA die inzicht in bestaande sporten vergt, zoals voetbal. In teams moet er goed worden samengewerkt en onder druk worden gepresteerd.

Inmiddels nemen de atleten de sport zelf ook serieuzer dan enkele jaren geleden. Een topteam in League of Legends in Denemarken mag zich slechts in de stad voortbewegen op de fiets van hun trainer. Ook hebben zij verplichte fitness- en yogalessen in de week. Op maandagen genieten zij zelfs van de sportpsycholoog en al hun maaltijden worden door een sport diëtist gecaterd.

Voor het gamen doen zij speciale sport specifieke oefeningen met een trainer die ook Olympische atleten traint: een bepaalde nekoefening die boxers ook vaak doen, en hun vingers moeten vanuit een vuist die in een fitness-elastiek is gewikkeld uitstrekken.

Dat gamen ongezond is, is inmiddels een bewezen mythe; onderzoek wees onlangs uit dat gamen goed is voor het geheugen, strategisch plannen en je motoriek. Maar of het me lukt om zo’n poppetje ooit neer te schieten? Ik blijf maar bij mijn leest.

Meer weten? Binnenkort een toffe podcast met mijn zusje over de wereld van E-sports!

Liefs, Charis

Winnen?

Win een gratis maand sporten bij YourMove!

Bootcamp, Fightcamp & Workouts of the day. Schrijf je in voor deze maandelijkse actie en maak kans op een gratis maand sporten*. 

*Maximaal 4 groepslessen in de gratis maand

Maak kans op
een

gratis maand sporten

Jouw tijd, jouw plek, jouw gezondheid. Mogen wij jou helpen?

+31 (0)6 22 35 41 49