Gaap kindje gaap

Heel vaak zijn er mensen druk aan het gapen als ze bij me in de training staan.

Gapen

kyle-glenn-uFjORuZQczQ-unsplash

“Sorry, ik kan er echt niets aan doen!” “Ik vind je niet saai hoor, het gebeurt gewoon.” “Altijd als ik bij jou ben, dan gebeurt dit gewoon.” Heel vaak zijn er mensen druk aan het gapen als ze bij me in de training staan. 

Een beetje beschaamd vertellen ze me dat het écht niet aan mij ligt. Met een positieve instelling geloof ik dit ook, want als het aan mij zou liggen doe ik iets goed verkeerd. Maar waarom gapen we dan als we aan het sporten zijn?

kyle-glenn-uFjORuZQczQ-unsplash

Gaap je nou wel of niet omdat je moe bent?

Gapen wordt universeel gezien als een teken van moeheid. Slaapinfo geeft aan dat het niet heel gek is, want het meeste gapen treedt op in de uren net voor en na het slapen. Maar is het nou wel echt omdat je moe bent? Ik gaap ook wel eens mee, zonder dat ik zelf op dat moment sport. Ben ik dan ook moe? Ik deed een deep dive in de wondere wereld van slaap en gapen om het uit te zoeken voor je.

De waarheid of niet over gapen

Op een internationaal slaapcongres (niet omdat het saai was, maar echt over slaap) werden er enkele theorieën bedacht waardoor men gaapt, die verder onderzocht moeten worden:

  1. Gapen gaat niet om het krijgen van meer zuurstof, hoewel dat de meest logische optie lijkt. Het gaat om het uitrekken van de longen, om atelectase (zeg dat maar eens 6 keer snel) te voorkomen. Dit is een aandoening waarbij een stukje van je long geen lucht meer krijgt en in elkaar valt. Gapen stimuleert aanmaak van surfactant, dat helpt je long open te houden.
  2. Meerdere studies geven aan dat gapen je hersenen ‘afkoelt’. Zie het voor je: de deelnemers van het onderzoek moesten met koelelementen tegen hun hoofd zitten. Hierdoor gaapten ze niet meer. Maar of dat het waard was…?
  3. Misschien is gapen gerelateerd aan cortisol (stresshormoon) in je bloed. Misschien ook niet. Onderzoek is nodig, maar het is een interessant feitje.
  4. Auteur Seuntjens van het boek Gaap! gooit helemaal de remmen los met zijn theorie. “Gapen is lichaamstaal voor erotische belangstelling, oplopend van sensuele sympathie tot pure geilheid.” Dus, volgende keer geen lingerie meer aanschaffen maar gewoon je amandelen laten zien.
  5. Mijn favoriete theorie tot nu toe verklaart de gaap uit de prehistorie. Deze onderzoeker speculeert dat wij misschien voorouders hadden die konden ademen door hun oren, waardoor een gaap zou zorgen voor meer lucht in de longen. Dit is natuurlijk wel speculatief en niet te bewijzen, maar het idee dat we een soort luchtkieuwen hadden maakt me wel aan het lachen.

Dus…

Helaas is er weinig data te vinden over gapen tijdens het sporten. Er is indirect onderzoek naar geweest, maar niets bewijst een link tussen gapen en sporten. Misschien zijn sommige mensen gewoon sneller geneigd te gapen dan anderen, waardoor ze sneller gapen tijdens alle bezigheden en het dus niet aan sport gebonden is. Misschien komt er ooit nog wel een verklaring waarom je dit vaak hebt. Die zal ik dan uiteraard met je delen. We weten het dus gewoon niet!

Liefs, Charis

Winnen?

Win een gratis maand sporten bij YourMove!

Bootcamp, Fightcamp & Workouts of the day. Schrijf je in voor deze maandelijkse actie en maak kans op een gratis maand sporten*. 

*Maximaal 4 groepslessen in de gratis maand

Maak kans op
een

gratis maand sporten

Jouw tijd, jouw plek, jouw gezondheid. Mogen wij jou helpen?

+31 (0)6 22 35 41 49