Geen vibrator
in je gym

Ik ben al jaren gefascineerd door de marketingtrucs die ze voor dit product gebruiken, en onderzocht hoe het nou écht zit…

Wie wil er nou niet stilstaand sporten?

Op TellSell word je ermee doodgegooid. ’s Ochtends tijdens je koffie zap je het nieuws weg en komen er slanke en gespierde vrouwen voorbij die schaamteloos trillend op een plaat staan. Bibberend vertellen ze over hoe geweldig zij zijn geholpen door de VibratorPro™. Het vet zou gaan schudden en daardoor sneller verbranden en wegspoelen. Massa’s Nederlanders kochten dan ook in de jaren 90 en vroege 2000’s een trilplaat voor thuis, want wie wil er nou niet stilstaand sporten?

Dé trilplaat

Allereerst het product: wat doet een trilplaat nou eigenlijk, behalve je ontbijt door elkaar husselen? Vibrerende fitnessplaten zijn ontworpen om tussen 20-50 keer per seconde in 3 richtingen te vibreren. Deze vibraties vergroten de G-force (oftewel gravity forces) op het lichaam. Dit ontwerp zou flexibiliteit en kracht in het menselijk lichaam sneller verbeteren dan normaal sporten. Met nadruk op ‘zou’, want dit was een aanname.

Natuurlijk is zo’n ding aantrekkelijk. Je wordt beloofd dat je dezelfde effecten krijgt als wanneer je écht zou sporten, terwijl je gewoon stil kunt staan. Heerlijk voor luie mensen, mensen die TV willen kijken tijdens hun training en vooral leuk voor de vrouwen die denken dat je ‘bulky’ wordt van zware fitness-oefeningen. Want met de gymvibrator word je fit terwijl je rust!

Om je een saai boekwerk te besparen

Men ging ervan uit dat de vibraties de alfa-motorneuronen in de spieren stimuleert, waardoor er spiercontractie (of samentrekking) zou plaatsvinden. Dit was de hypothese bij de meeste onderzoeken. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om de effecten van deze vibraties vast te stellen. Om je een saai boekwerk te besparen zet ik ze hier (volgens de peerreview van Developmental Medicine & Child Neurology) op een rijtje:

Voordelen

 • Zuurstofopname verhoogt gelijk aan de hoeveelheid vibraties. Hoe meer vibratie, hoe meer zuurstof je gebruikt.
 • De temperatuur van je spieren en de bloedsomloop in je huid verhogen allebei tijdens gebruik van een trilplaat.
 • In gezonde gebruikers kan het ervoor zorgen dat je hoger kunt springen (neem er eentje mee als je een atletiekwedstrijd hebt).
 • In ouderen werd er meer groeifactor 1 en cortisol (stresshormoon) waargenomen. Of dit positief of negatief is, durf ik niet te zeggen.
 • Bij mensen met MS werd er betere mobiliteit en controle over de houding ervaren.
 • Bij oudere mensen of mensen met een beperking is er, door het stilstaan, minder kans op struikelen of vallen.

 

Mwuah

 • Als je moeite hebt met het uitvoeren van dagelijkse bezigheden kan de trilplaat helpen met balans en fitheid. Verder had het geen positieve effecten die je wel zou hebben bij gewoon sporten.
 • Mensen met Parkinsons konden ook maar beter gewoon sporten om hun balans en loopkracht te verbeteren.
 • Mensen die zwanger zijn, bloedproppen hebben of bottumoren kunnen maar beter niet gaan trillen.
 • Vaak vibreren kan hersenschade opleveren, samen met wazig zicht en verlies van gehoor.
 • Veel gebruik werd in onderzoeken gekoppeld aan pijn in de onderrug.

Okay, al met al kunnen we dus stellen dat tenzij je bejaard of slecht ter been bent, dit ding je doorbloeding wel stimuleert en temperatuur verhoogt, maar in dezelfde adem je stress verhoogt onderrugpijn geeft. En hersenschade? We mogen niet schudden met baby’s en blijkbaar ook niet met onszelf. Safe to say dat hersenschade oplopen niet is wat je wilt bereiken met dit ding. De voor- en nadelenlijst in acht nemend zeggen wij dus nee tegen de gymvibrator.

Plus, iedereen die erop gaat staan en een gesprek probeert te voeren kun je niet serieus nemen.

Winnen?

Win een gratis maand sporten bij YourMove!

Bootcamp, Fightcamp & Workouts of the day. Schrijf je in voor deze maandelijkse actie en maak kans op een gratis maand sporten*. 

*Maximaal 4 groepslessen in de gratis maand

Maak kans op
een

gratis maand sporten

Jouw tijd, jouw plek, jouw gezondheid. Mogen wij jou helpen?

+31 (0)6 22 35 41 49