GEORGE HACKENSCHMIDT

Deze guy deed het

George,
wat een vent!

Heb je wel eens gedacht: ik wou dat mijn naam ook in de geschiedenis achterbleef? Dat je nog vele jaren na je dood herinnerd wordt door mensen met dezelfde passie of hobby? Deze guy deed het, en dan nog een keer: George Hackenschmidt. Wat een eindbaas.

Ik las voor het eerst over hem via een Reddit-post en mijn interesse was gewekt. Nadat ik meer over hem opzocht vond ik het hoog tijd om een volledige blog aan hem te wijden, want wat een vent! Ik vertel je hier waarom.

GEORGE HACKENSCHMIDT

Sportief jong

George kwam uit Estland en is geboren in 1877. Hij wordt algemeen gezien als ’s werelds eerste professionele zwaargewicht-kampioen in worstelen (al een hele prestatie). Wereldwijd stond hij bekend als de sterkste man ter wereld. 

Zijn ouders waren fysiek niks bijzonders, maar naar horen zeggen was zijn opa een flinke vent. Op middelbare school deed hij allerlei sporten, waaronder fietsen, worstelen en turnen. 

Toen hij klaar was ging hij werken in een technische fabriek en sloot zich aan bij een fiets- en atletiekvereniging (bij uitstek sporten waar je een goed uithoudingsvermogen en juist licht lichaam voor nodig hebt) en won enorm veel prijzen bij het fietsen. Toen een lokale worstelaar hem uitdaagde voor een wedstrijd (die hij verloor) was hij verkocht.

Worstelkoning

Nadat hij meer begon te worstelen zag men al snel dat hij een natuurtalent was, en hij vertrok naar St. Petersburg. In het begin van zijn worstelcarrière versloeg hij al snel nummer één van de wereld, Fransman Paul Pons. 

Toen werd hij opgeroepen voor dienstplicht, en werd (logischerwijs) uitgenodigd om één van de vijf persoonlijke bodyguards van de Russische keizer te worden. Ik zou me ook veilig voelen.

Nadat hij zijn dienstplicht had volbracht ging hij meteen door en won hij meteen allerlei toernooien. Zijn eerste toernooi duurde zelfs 40 dagen, tegenwoordig ondenkbaar! Hij werd wereldwijd bekend en geliefd als worstelaar en trok zalen vol. 

Er werden volledige evenementen om hem heen ontworpen, waar hij vaak wel vijf tegenstanders in één avond versloeg. Nu moet je je voorstellen dat een potje vechten al heftig is, en dat vijf keer op rij. 

Zo sterk was hij dus, dat hij na vier keer vermoeid te zijn toch nog won van de laatste tegenstanders. Zelfs president Theodore Roosevelt was een groot fan!

In één van zijn meest bekende wedstrijden tegen Gotch worstelden zij zelfs twee uur lang voordat Hackenschmidt eindelijk verloor omdat Gotch valsspeelde en hem op zijn neus had geslagen. 

Tijdens de rematch (Hackenschmidt liet het kampioenschap niet zomaar van zich afpakken) trapte Gotch tegen zijn knie, die vervolgens nooit meer volledig genas en uiteindelijk zorgde voor zijn pensioen.

 

Vader van de fitness

Maar onze George was niet alleen een wereldworstelaar, hij wordt door velen beschouwd als de vader van het moderne fitnessen. Hij was niet alleen sportief maar ook netjes, welbespraakt en kon wel 7 talen spreken. Geen leeghoofd dus! 

Al zijn kennis gebruikte hij in zijn pensioen en werd schrijver en spreker. Hij vond de hack squat uit (naar hem vernoemd) en hielp met het populariseren van bewegingen die we tot vandaag de dag nog uitvoeren, zoals de push-up (toen nog ‘floor press’) en bench press. 

In 1937 schreef hij al zijn eerste boek over fitness, genaamd Fitness and Your Self. Hij schreef meerdere boeken over de fysieke gezondheid en was in 1948 zelfs jury bij de Mr. Olympia bodybuilding wedstrijd.

En dit natuurlijk niet zonder reden; hoewel we nu ‘makkelijk’ ons lichaam kunnen vormen naar hoe wij het graag zien, kon dat vroeger niet. Als je nu grotere billen wilt, zijn er meerdere machines en weerstandsbanden waarmee je dat voor elkaar krijgt. Vroeger zat dat wel anders, en leek een sportschool meer op een turnzaal. Machines waren er niet, en je trainde met wat je had. Daarom zagen sporters er toen ook anders uit dan vandaag: kleinere borstspieren (want, nauwelijks kunnen bench pressen) en een hoger vetpercentage (want, dieet was minder om uit te kiezen).

George was zelf maar 1.75 meter maar woog een heuse 100 kilo. Reken zijn BMI maar eens uit!  Het was een flinke jongen in ieder geval. Zijn foto zegt alles. Zijn voorbeeld wordt ook vaak gezien als de ‘natty limit’, oftewel wat bodybuilders qua postuur en grootte op de natuurlijke manier kunnen bereiken.

Waarom vind ik hem nou zo tof?

Toffe trainingen met gekke voorwerpen

Als personal trainer haal ik natuurlijk veel van mijn inspiratie uit andere trainingen die ik online kan vinden, die ik vervolgens mijn eigen twist geef en aanpas op het niveau van mijn deelnemers. 

Af en toe verzin ik zelf iets geks, en dat wordt ook gewaardeerd. Maar destijds was er natuurlijk geen houvast voor mensen die hun eigen training moesten bedenken en waren zij genoodzaakt zelf creatief te zijn. Zo ook onze Georgie (we zijn wel op first name basis, vind ik).

George was er niet vies van om een tikje dramatisch en theatraal te trainen. Hiermee trok hij veel kijkers, uiteraard. De leukste trainingen zet ik even voor je op een rij:

  • Nonchalant een paard opgetild op het schoolplein toen hij nog op de middelbare school zat
  • Een push-up met 151 kilo op zijn rug
  • Een shoulder press met 1 arm met 122 kilo
  • Het ‘ijzeren kruis record’, namelijk met de armen opzij (schouderhoogte) met 40 kilo in elke hand.
  • 100 keer over een tafel springen met zijn voeten aan elkaar gebonden

Zoals je ziet, was George Hackenschmidt niet alleen een inspirerende sporter, maar ook een echte showman en de eerste échte beroemde fitness-expert die zijn kennis deelde en populariseerde middels zijn shows en boeken. En dat met de beperkte middelen van toen.

Toffe trainingen met gekke voorwerpen

Zijn verhaal heeft een happy ending. George werd 90 jaar en was een perfect voorbeeld van wat er gebeurt als je goed voor je lichaam zorgt. Hij at veel fruit, noten en rauwe groenten, dronk melk en vermeed tabak en alcohol. 

Op zijn 56e kon hij nog over een tafel heen springen (wat hij vaak deed). Zelfs als tachtiger sprong hij wekelijks vijftig keer over een stoel, deed hij een 70kg bench press en liep hij zeven mijl in drie kwartier.

Laten we hem samen nadoen!

Winnen?

Win een gratis maand sporten bij YourMove!

Bootcamp, Fightcamp & Workouts of the day. Schrijf je in voor deze maandelijkse actie en maak kans op een gratis maand sporten*. 

*Maximaal 4 groepslessen in de gratis maand

Maak kans op
een

gratis maand sporten

Jouw tijd, jouw plek, jouw gezondheid. Mogen wij jou helpen?

+31 (0)6 22 35 41 49