Sportbeha

OF je nu 12 bent of 48

Een must als je
hard wilt sporten

Ja, ook jij moet eraan geloven. Of je nu 12 bent en je eerste aankoop doet, of dat je al 48 bent en al jaren je favorietje draagt totdat deze compleet op is. Een sportbeha, voor de vrouwelijke bevolking toch echt wel een must als je hard wilt sporten.

Het is belangrijk dat je er eentje hebt. Borsten bestaan uit vet, klierweefsel en bindweefsel, wat allemaal kan uitzakken wanneer je ze niet op de plek vastbindt. En dat willen we niet!

subtle-cinematics-W-BitUi4ej8-unsplash

De gouden tips

Als je je gewone beha’s gebruikt om mee te sporten, zullen deze beha’s sneller slijten. Ook is het materiaal van deze jongens vaak niet sneldrogend en vangen totaal geen zweet op, waardoor je sneller lelijke zweetplekken op je kleding krijgt en je heel ‘nat’ voelt. Het materiaal ademt niet en rekt niet mee, waardoor je sneller huidirritaties zal hebben. Met een gewone beugelbeha vang je ook geen springende tieten op, waardoor je huid en bindweefsel sneller uitrekt. Omdat je beha zo nat wordt, moet je hem vaker wassen waardoor hij nóg sneller slijt. Gewoon niet doen dus.

Daarom hier de tips waar je op moet letten bij het aanschaffen en gebruiken van een sportbeha.

Je maat is belangrijk

Je moet de juiste maat kopen. Koop je een beha te groot, dan biedt deze niet genoeg ondersteuning en draag je hem dus voor niks. Zit hij veel te los of te strak, dan kan het materiaal heen en weer schuiven en schuren, waardoor je zere plekken of wondjes kunt krijgen. Ook zorgt een slecht passende beha ervoor dat je een verkeerde houding aanneemt (bijvoorbeeld voorover gebogen) waardoor je techniek ook nog eens verslechtert. De goede maat kopen dus. Hoe doe je dat?

Je moet je onderwijdte bepalen met een meetlint. Net onder je borsten (bij de aanzet) meet je het strak om je lichaam. Het getal wat daaruit komt is de ‘omvangsmaat’, die ongeveer 2,5 cm foutmarge heeft. Meet jij 98 cm? Dan is je omvangsmaat 100.

Dan moet je de  bovenwijdte ook nog hebben, met je meetlint. Die meet je op het diepste stuk van je borsten (bij de nips). Met deze twee gegevens kun je dus je maat opzoeken in een maattabel van een bepaald merk bij het online bestellen.

Protocol ladies

Welk materiaal?
Met de materialen coolmax, Taxtel Aquator en een speciale sportbeugel kun je grote borsten flink tegenhouden. Kun je deze niet vinden, dan zijn reguliere sportbeha’s ook fijn, zolang ze maar vochtregulering hebben. Hoe meer het ademt, hoe droger ze blijven en hoe minder je ze hoeft te wassen. Daarmee hou je ze langer goed.

Welke sport?
Wat je ermee gaat doen beinvloedt wat voor beha je nodig hebt. Voor een yoga of pilates training, een stuk wandelen of een kort rondje hardlopen hoef je geen high impact beha te hebben, maar voldoet een flexibele sportbeugel of zelfs geen beugel gewoon. Ren je verder, rijd je paard of doe je aan een balsport, dan heb je meer ondersteuning nodig en kun je beter kijken naar iets wat wel een beugel heeft.

Passen!
Een beha zit natuurlijk niet meteen als gegoten. De schouderbandjes en de onderband moet je afstellen bij het passen. Let op, de schouderbandjes kunnen verschillen omdat geen enkele boob hetzelfde is. Bij de grotere boob moet hij dus misschien losser. De beha moet strak genoeg zitten dat hij niet verschuift als je beweegt, daarom moet de omvang strak genoeg zitten. Dit kun je testen door te kijken naar de onderband. Kun je hier nog een vinger tussen krijgen, dan zit hij goed. Til je armen boven je hoofd op om te kijken of hij niet omhoog schuift (awkward). Doet hij dit wel, dan moet je omvang kleiner. Kun je dit niet verstellen? Dan moet je een andere maat of beha kiezen.

Dus, dit doe je in de paskamer:

 • Trek de beha aan
 • Verstel de bandjes en onderband
 • Steek je vinger tussen je huid en de onderband
 • Til je armen omhoog
 • Spring even heen en weer en shake what your mama gave you
 • Laat je adviseren in de winkel over de pasmaat van het merk wat je draagt

Tips voor de aanschaf

 • Koop niks als het warmer dan 30 graden is
 • Laat je goed adviseren in de winkel
 • Investeer liever in twee goede beha’s dan vier van mindere kwaliteit
 • Koop op de maat die je nu hebt, niet over hoe je over 3 maanden denkt te zijn.
 • Twijfel je over de maat omdat je afvalt? Koop dan een verstelbare beha.

Hoe houd je ze goed?

Vaak dragen vrouwen veel te lang dezelfde beha’s. Om te voorkomen dat je ze vaak moet wassen, kun je het beste twee beha’s kopen en deze met elkaar afwisselen. Zo blijven ze langer goed. Na veel wassen verliezen ze wel elasticiteit en ondersteuning, maar door ze met de hand te wassen kun je hun levensduur verlengen. Vervang slechte en oude beha’s op tijd, zodat je nog wel de ondersteuning krijgt die je nodig hebt!

Spring ze!

Liefs, Charis

Winnen?

Win een gratis maand sporten bij YourMove!

Bootcamp, Fightcamp & Workouts of the day. Schrijf je in voor deze maandelijkse actie en maak kans op een gratis maand sporten*. 

*Maximaal 4 groepslessen in de gratis maand

Maak kans op
een

gratis maand sporten

Jouw tijd, jouw plek, jouw gezondheid. Mogen wij jou helpen?

+31 (0)6 22 35 41 49