Trainen in de kou

‘Als mijn moeder het koud heeft, moet ik een jas aan’.

Sporten & kou

kerstboom-transparant

Bij koud weer werd ik helemaal ingepakt als een Eskimo voordat ik mocht buitenspelen. Vreselijk vond ik dat, want ik kon helemaal niet lekker bewegen in die strakke jas. Klagen en klagen deed ik, maar uit mocht ‘ie niet. 

Nu ik als bootcampinstructrice buiten les geef, lijk ik nog steeds op die Eskimo; afgelopen winter stond ik er zelfs één keer in mijn moonboots. Je moet wat, toch?

kerstboom-transparant

Hoe koud was jouw kerst?

Het is Kerstavond, meestal een ongelofelijk koude tijd van het jaar. Vaak heb ik bij extreme kou veel afzeggers. Mensen zien een laagje sneeuw of ijs op het kanaal en sturen dan meteen een appje ‘ik kom niet’. Dat is jammer, want je kunt gewoon sporten met koud weer. In Nederland hebben we ook niet zoveel keus, met onze lange winters! Ik was benieuwd naar wat de voor- en nadelen waren van sporten in de kou.

Allereerst natuurlijk de meest logische gevolgen, namelijk jouw warmteregulatie. Jouw lichaam reguleert je temperatuur precies zó dat je 37 graden Celsius blijft. Continu. Of het buiten warm of koud is, jij blijft hetzelfde aan de binnenkant. Als het buiten koud is, wordt dat proces steeds moeilijker en zwaarder. Als je het warm hebt, ga je zweten, waardoor die hitte verdreven wordt. Wanneer je het koud hebt, gaan je haartjes omhoog staan om de warmte beter vast te houden. Ook vernauwen je bloedvaten. Ook kun je zelf meer warmte maken, dat doe je door te rillen. Als dit niet helpt, kun je onderkoeld raken.

Na de gluhwein kan je minder goed tegen kou

Wanneer je gaat sporten hangt het van de omstandigheden en je fysieke gesteldheid af hoe goed je tegen de kou kunt. Als het regent of als je veel zweet, koel je veel sneller af. Hoe beter je conditie, hoe minder je zweet. Als je de juiste kleding draagt word je ook minder nat, wat zorgt voor minder kou. Met een laag vetpercentage heb je minder isolatie en ben je ook sneller koud. Met moeheid, alcohol of medicatiegebruik kun je minder kou incasseren en zal je het dus ook sneller koud vinden.
Als je al wat ouder bent, heb je een verhoogd warmteverlies waardoor je het sneller koud zult hebbenHet hangt dus af van jouw leeftijd en geslacht, hoe goed je conditie en je kleding is, je lichaamsbeharing, je algehele gezondheid en je vetpercentage.

Wat is er nou handig aan trainen in de kou?

De algemene voordelen van het buiten zijn:

Onderkoeling moet je niet onderschatten

Onderkoeling is vaak te zien aan verwarring. Je bent dan versuft en hebt een verminderde coördinatie. Als je een warmere omgeving kunt vinden (je kan dus best even op de deur kloppen om bij iemand thuis te gaan zitten), heb je naderhand wel een arts nodig. Maar hopelijk komt het niet zo ver. Een minder heftige (maar even irritante) bijwerking zijn wintertenen en winterhanden. 

Rechtstreekse blootstelling aan kou kan zorgen voor een pijnlijke huid. Wanneer je opwarmt krijg je een rode zwelling die een brandend gevoel geeft en soms wel uren kan aanhouden. Hoewel het tenen en handen zegt, kan het overal op je lichaam voorkomen. Ook kun je door koude lucht in te ademen een bepaalde vorm van inspanningsastma op je afroepen. Dan heb je het gevoel dat je geen lucht krijgt tijdens het sporten.

In de realiteit 

Genoeg dat eventueel mis kan gaan dus, maar in de realiteit gebeurt dit maar weinig. Veel van deze onderzoeken zijn gebaseerd op temperaturen die ver onder de reguliere wintertemperaturen van Nederland liggen, dus je hoeft je nog geen zorgen te maken. Om te zorgen dat je voorbereid in de kou gaat sporten heb ik uiteraard wat tips:

 1. Kleding, kleding, kleding
  Meerdere lagen geeft een beter isolatie-effect. Ook is het makkelijker even wat uit te doen als je het wél warm krijgt. Je moet een balans vinden tussen het warm krijgen en voorkomen dat je te veel warmte vasthoudt door de metabolische hitteproductie van het sporten. Warmte verlies je het snelst via je hoofd, dus draag een muts. Het materiaal maakt ook uit. Speciale sportkleding die jouw zweet opneemt en je warmte vasthoudt doet het beter dan katoen, wat gewoon nat blijft. De buitenste laag graag water- en windafstotend (zelfs bij de Lidl kun je nu goede sportjassen vinden). Een droog shirt meenemen vind ik ook geen suf idee. Ook koelen je handen en voeten sneller af dan de rest. Doe vaseline op je vingers en tenen, trek extra sokken of overschoenen aan, bind boterhamzakjes om je sokken, druk aluminiumfolie in je schoen of smeer tijgerbalsem op je hand. Thank me later. Bedenk nog maar wat coole trucs en laat het me weten.
 
 1. Strategie
  Vertrek in de kou bij harde wind eerst tegen de wind in. Daar doe je vaker harder je best en blijf je warmer. Wanneer je vermoeid bent op de terugreis kun je genieten van de wind in je rug. Ook moet je kijken naar de invloed van het weer op de ondergrond. Regen op een bevroren weg kan zorgen voor gevaarlijke gladheid, waardoor een duurtraining misschien geen top idee is. Misschien dan gewoon maar iets doen wat je in het gras op enkele vierkante meters kunt uitvoeren. Zorg dat je zo min mogelijk stilstaat in je training, om onnodige koeling te voorkomen. Bij echt gevaarlijke terreinen of gebrek aan de juiste kleding kun je natuurlijk altijd overwegen toch binnen te gaan trainen. Train je buiten? Zorg ervoor dat je je telefoon bij je hebt voor het geval dat je ergens valt.
 
 1. Energie
  Bij kou ben je minder geneigd veel te drinken, terwijl je wel meer energie verbruikt. Leer jezelf aan om in de kou veel te drinken. Een thermobidon zorgt ervoor dat je water langer warm blijft, en je handen dus ook. Ook raak je door het rillen en het bewegen veel energie kwijt. Mens en Gezondheid raadt je aan om daarom koolhydraatrijke voeding te eten zodat je dat goed compenseert.
 1. Hitte opzoeken
  Spring niet meteen na je training de hete douche in: je bloedvaten zijn vernauwd en kunnen in een warme omgeving (te) snel uitzetten, waardoor je bloeddruk ineens kan dalen. Hierdoor kun je flauwvallen. Rustig even je handen opwarmen aan een kop gemberthee dus, daarna mag je de douche op standje hel zetten.
 
 1. Prepare
  Je kunt jezelf voorbereiden door je bloedsomloop te verbeteren. Dit doe je bijvoorbeeld door afwisselend warme- en koude douches te nemen. Tijdens een warme douche zet je rustig de kraan steeds kouder, daarna steeds warmer. Uiteindelijk krijg je hier een betere doorbloeding van en ook een stevige huid. Je moet er wat voor over hebben!
 
Fijne jaarwisseling en succes in de kou!
Liefs, Charis
 

Winnen?

Win een gratis maand sporten bij YourMove!

Bootcamp, Fightcamp & Workouts of the day. Schrijf je in voor deze maandelijkse actie en maak kans op een gratis maand sporten*. 

*Maximaal 4 groepslessen in de gratis maand

Maak kans op
een

gratis maand sporten

Jouw tijd, jouw plek, jouw gezondheid. Mogen wij jou helpen?

+31 (0)6 22 35 41 49